Monday, October 20, 2008

adat bersendi hukum

akhirnya, sorang lagi kawan aku akan melabuhkan tirai bujang. alhamdulillah tumpang bahagia la untuk sedara tuh. tu la dulu pandai cakap yang bukan2. kawen nak mak bapak carila... tak payah tunang2 kawen terus la....itulah inilah, sekarang apa cerita.

aku memang tak fully setuju pepatah "biar mati anak,jangan mati adat" sebab anak itu zuriat kalau takder anak siapa nak junjungkan adat tetapi aku paling setuju kalau adat perlu bersendikan hukum... dengan hukum barulah adat itu sentiasa relevan dan selari dengan tuntutan agama islam.

tapi tulah pulak orang melayu nih kaya adat, kaya sangat2. bagi yang nak kawin tuh bawa2 la bertanya dan belajo mana tau salah langkah dikatakan orang tak beradat....sebenarnya kita tak tau. bebaru nih aku ikut rombongan kawen family belah "orang rumah" ke felda palong 7. Memang betul la orang negori sembilan memang kayo ngan adat ehhh....kata orang2 situ lagi kalau yang kawen nyer anak perempuan dulu kalo, 7 hari - 7 malam sambutan eh...mujor la kami nih kena 2 hari 1 malam....

kali nih aku nak cerita pasal "adat TOL"...err orang cina pun ada kan?...heheh..korang mesti biasa tengok pintu gerbang "bunga-bunga" hahahha semua orang ingat tuh pintu pengantin nak masuk, hahaha rupanya disebalik laluan masuk rupa-rupanya pin tu tol...3-4 orang budak kampung dan adik beradik lelaki penganting nunggu disitu...huhuhu, kutip tol tak cukup tak bagi masuk....udah bayor tol disitu kat pintu masuk ghumah pulak pasang tol...bayor lagi

tapi yang tak tahan nak naik pelamin, berlapis tolnye. adala dalam 4 baris sebab pelamin tuh ada 4 anak tangga...bayor lagi....tapi blom habis lagi!! kali nih tol "godang"....mak andam plak nak tol kalau tak dia duduk je terus atas kerusi pengantin lelaki....pehhh...kalau tak sabo ajer makan penampor!! huhuh

tapi rupanya semua duit tol tuh dah disediakan....belah family pengantin perempuan nak kekalkan adat supaya generasi muda tak lupo dek adat. yang nih aku kena puji orang2 felda nih....tahniah

tapi aku ada 1 cadangan errr kalau swipe card "touch and go" bleh tak diterima?

1 comment:

blokdrive said...

erk.. aku ker? hehe.. Tunang cuma pada nama. Takde bawak hantaran. cuma cincin. Lebih tepat majlis suai-kenal mak bapak. Kita ikut adat yg tidak bertentangan dgn agama. Sanding, lelaki yg memakai rantai, pembaziran, dedah aurat, hiburan melalaikan - itu yang kita taknak.

SAYA SAYANG UTUSAN MALAYSIA

SAYA SAYANG UTUSAN MALAYSIA
dari airmata , darah dan keringat melayu

LS8 SOKONG

LS8 SOKONG

RACIST dan perlu di BOIKOT

RACIST dan perlu di BOIKOT

FEEDJIT Live Traffic Feed

lihatlah DUNIA

amieiedaLUV

semalam...aku mengenalimu....
kemudian...aku terpaut padamu....
kelmarin...cinta ini bersatu....
dan KINI...aku terus menyayangimu...
dan ESOK...akan terus menyayangimu...
hingga AKHIR WAKTU...